sreda, 28. september 2011

Zaključna prireditev natečaja 2011: dopoldne zabave in učenja

Pliskovica, 26. 9. 2011 Na zaključni prireditvi se je že nekaj pred osmo uro zbralo 23 učencev z OŠ Dutovlje, OŠ A. Š. Stjenka Komen, OŠ D. Benčiča Brkina Hrpelje ter OŠ Divača z učiteljicami. Zbrane je najprej Laura Lozej iz Mladinskega hotela Pliskovica popeljala po vasi Pliskovica in jim predavala o Kraški arhitekturi in značilnostih vasi. Čeprav je bilo med učenci kar precej Pliskovljanov, so bili učenci nad predavanjem navdušeni!
Sledila je malica po kateri so učenci po skupinah v družbi mentoric poprimili po dletih in macolah, fižolčkih ter računalnikih.
Vsaka izmed skupin se učila o starih Kraških igrah z etnologinjo Marjeto Malešič iz Koprive. Najprej so spoznali igrico mlin/tris/vejna, katero so igrali tudi na Krasu. Igrali so na kamnitih predlogah s fižolčki.

   »Vejna«, tris ali mlin; igra se igra na mreži, narisani iz treh vedno večjih kvadratov, ki jih povezujejo črte med koti in polovicami stranic. Igro igrata dva igralca, vsak s svojimi devetimi kamenčki. Igralca izmenično polagata po en kamenček na katerokoli presečišče ali kot in poskuša zgraditi »mlin«. Mlin igralec zgradi tako, da položi tri kamenčke v vrsto, nasprotnik pa mu poskuša to preprečiti tako, da polaga svoje kamenčke v vrsto, ki jo prvi ustvarja. Kdor mlin zgradi, lahko nasprotniku vzame kamenček z igralne plošče, vendar ne iz nasprotnikovega že zgrajenega mlina. Ko igralca na ploščo položita že vse kamenčke, jih začneta izmenično premikati po sosednjih poljih, zopet v želji da zgradita mlin. Zmaga igralec, ki nasprotniku pobere vse kamenčke razen dveh. Podlago za mlin so si večkrat vrezali v kamen, da jim je lahko služila več časa.

Kasneje pa so se še razgibali pri igri škrove.



Skupine so se preizkusile tudi v klesanju črk pod mentorstvom Maruše Ličen in Špele Trček. Najprej so črke zrisali na plošče.


Nato so izklesali svoje prve črke!






Tretja postajanka vseh skupin je bila delavnica fotomontaže. Fantje in dekleta so predelali fotografije kraške arhitekture ali rastlin pod budnim očesom aranžerk Šolskega centra Sežana: Ane, Anje in Mateje.




Za konec smo nagrajencem natečaja in zmagovalki turnirja v "mlinu" podelili nagarde in polni lepih vtisov odšli domov.

Upam, da ste vsi sodelujoči v naši prireditvi uživali!

Zahvaljujem se vsem prostovoljcem, ki so pri projektu sodelovali! Brez vas dan ne bi bil pol toliko zabaven in poučen!

Ni komentarjev:

Objavite komentar