ponedeljek, 28. november 2011

Arhitektura Slovenije

Doslej najobsežnejša zbirka o slovenski vernakularni arhitekturi nastaja izpod peresa Boruta Juvanca[1], profesorja na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, ki skupaj z Založba i2 d.o.o. zbirko tudi izdaja.

Zbirka je načrtovana v petih delih:
1, Alpe 2009;
2, Severovzhod 2010;
3, Osrednji pas 2011;
4, Južna hribovja 2012;
5, Kraško - mediteranski del Slovenije 2013.

Do zdaj so izšle tri knjige. Predogled četrte pa si lahko ogledate prek povezave zgoraj. Za Kraševce bo najbrž najbolj zanimiva zadnja knjiga na katero bomo morali še malce počakati. Osrednji temi te bosta kraška arhitektura in kamen.



[1] BORUT JUVANEC: Arhitekt, doktor znanosti, redni profesor na Univerzi v Ljubljani, predstojnik Katedre za teorijo arhitekture.
Ukvarja se s teorijo arhitekture, z njenimi elementi, s proporcijskimi sistemi, z začetki in izvori (tradicija in identiteta), z etničnimi prvinami v kulturi, z znanstveno mislijo v kulturi. Na področju arhitekture deluje predvsem v iskanju značilnosti prvobitnosti in izvorov, pri vnašanju tradicionalnih znanj in identitete v današnje oblikovanje prostora. (vir: http://www.fa.uni-lj.si/default.asp?id=1896, 28. 11. 2011)

Ni komentarjev:

Objavite komentar