ponedeljek, 6. maj 2013

Zemljo krast

Zunaj je vedno topleje in prijetneje. Dolga zima je za nami, zato še raje preživljamo čas na soncu in se martinčkamo. Da bi bil čas na svežem zraku tudi aktiven in zabaven, vam danes predstavljam starejšo igro, ki jo morda že poznate, je pa vsekakor tako aktualna in zabavna, da je res ne bi smeli pozabiti.
ZEMLJO KRAST
Igro »Zemljo krast« igramo na narisani podlagi, ki je sestavljena iz manjšega kroga – sonca – ter mnogo večjega kroga – sveta, ki je razdeljen na toliko delov, kolikor je igralcev (pri risanju si pomagaj s sliko na levi). Vsak igralec si izbere eno polje in ga poimenuje po državi. Iz središča sonca spustimo manjšo palico – tisti, komur pade na državo, začne igro s tem, ko zavpije: »Napovedujem vojno __________!« in vrže palico na izbrano državo. Napadeni čim hitreje stopi na palico in zavpije: »Stoj!«. Ostali igralci pa ves čas od napovedi napada do vzklika »Stoj!«, ko obstanejo, bežijo stran od sveta. Napadeni nato stopi na rob svoje države in poskuša s palčko zadeti nekoga izmed igralcev. Če ga zadane, mu lahko s svoje zemlje odreže tako velik kos njegove zemlje, kolikor ga s palico ali kredo doseže. Med risanjem se ne sme dotikati tuje zemlje. Če nasprotnika ne zadane, njegove zemlje ne reže. Igro nadaljuje tisti, komur je bila palica vržena. Igramo, dokler nekdo ne osvoji celega sveta.
Podlago na peščeni podlagi narišemo s palico, na asfaltni pa s kredo.


Z omenjeno igro ter škrovami, mlinom, voukalco, kikaro in različnimi starimi šolskimi igrami je od maja dalje obogatena tudi Pliskina učna pot v Pliskovici. Ta je bila nadgrajena v sklopu projekta S Plisko skozi igro do znanja - Doživi kras na Krasu, ki ga delno financira Evropska unija iz razpisov Leader programov. Poleg pastirskih iger je bila učna pot nadgrajena tudi z vsebinami s področja biologije in geografije ter novimi šolskimi programi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar