Ste vedeli, da med avtohtone in tradicionalne pasme domačih živali s Krasa, poleg lipicanca, kraškega ovčarja in kraške sivke (rjavega goveda), sodi tudi istrska pramenka oz. kraška ovca.
ISTRSKA PRAMENKA ALI
KRAŠKA OVCA (Slovenska avtohtona pasma ovce)
Na Krasu in v Istri je
bila ovčereja zelo dobro razvita, skozi stoletja pa se je izoblikovala pasma
ovce, ki je še posebej prilagojena temu območju. Poimenovali so jo istrska
pramenka, istrijanka, kraška ovca in tudi ovca surove volne. Kraško ovco odlikuje
izjemna sposobnost dolge hoje, paše med kamenjem ter velika odpornost in
prilagojenost skromnemu kraškemu okolju. V preteklosti je bila znana dolga in
kratka transhumanca, paša je poleti potekala na Snežniku in Vremščici ter
okolici, pozimi pa v Istri in Furlaniji. Kraška ovca je velikega okvirja,
predvsem zaradi visoko nasajenega trupa in dolgih močnih nog. Ozko glavo z
nosnim grebenom in štrlečimi ušesi ima nasajeno na dolgem vratu, kar ji
omogoča, da lahko pomuli še tako skrito travo in zeli med kamenjem. Ovca je
slabše poraščena, po trebuhu in vratu je praviloma gola, sicer pa jo prekriva
samo groba krovna volna.
Večinoma so bele s
temnimi pikami po glavi in trupu. Ovni dosežejo telesno maso do 95 kg in več,
ovce pa med 60 in 75 kg.
Redili so jih za meso in
mleko, iz katerega so izdelovali izdelke, kar še vedno predstavlja glavni vir
dohodka. Tako meso kot tudi mleko sta prvovrstna, saj kraška ovca zaradi
stoletnega prilagajanja okolju najbolj optimalno izrablja naravne vire kraškega
okolja. V vsej laktaciji dajo ovce v povprečju 152 kg mleka z več kot 6,8 %
maščobe in 5,9 % beljakovin.
Pasma je ogrožena, saj v
Sloveniji gojimo le nekaj čez 1000 živali te pasme v le nekaj čredah.
Besedilo in fotografije so droben izsek razstave Pastisko življenje na Krasu, ki je nastala leta 2013 v Pliskovici.
besedilo; Borut Kokalj
vsebinska zasnova: Jelena Uršič, Marija Turk, Borut Kokalj, Tom Ločniškar
izdal: Hostel Pliskovica
fotografije: arhiv Hostel Pliskovica
Ni komentarjev:
Objavite komentar