ponedeljek, 2. marec 2015

Pastirske igre in igrače

Desetletja nazaj so bili otroci na Krasu primorani svojo igro prilagajati delu na domači kmetiji in naravnim danostim. Kljub temu je nastal velik nabor iger, ki se glede na ljudsko izročilo kažejo v mnogih različicah. Te so odvisne od vasi, včasih celo dela vasi, gmajne ali dosegljivega materiala. Nemalokdaj so odvisne tudi od letnega časa, saj so pastirji na primer igro škrov (podobna balinanju), pozimi lahko igrali na zmrznjenem kalu, ob drugih letnih časih pa na gmajni. Igre so večinoma preproste in temeljijo na otroški iznajdljivosti ter preizkušanju različnih sposobnosti. Pripomčke za igro, ki so iz naravnih in dosegljivih materialov, so praviloma izdelali sami ali pa so jih našli v bližnji okolici.

Pisane palčke ali pilčke palčke
Veliko pastirskih iger vključuje palice, krasitev slednjih pa je bila tudi sama po sebi igra. Pastirček je moral najprej najti in odrezati ravno palico, na katero je z žepnim nožem vrezal preprost vzorec. Nakaj lubja je na palici pustil, zarezanega pa olupil ter odkrite površine namazal s trpotcem ali kakšno drugo zeljo. Po tem, ko se je palica dobro posušila, je odstranil še preostalo lubje in dobil »pisano palčko« ali pilčko palčko – palico, ki je na mestih, kjer je bila namazana s tropotcem, postala zelena oz. temnejša, na mestih, kjer je lubje ostalo do konca sušenja, pa je ostala bela.


Domine in tombola
Domine so pastirji izdelali kar sami iz »gatcovega« lesa. Tega so najprej razklali s sekiro na približno enake ploščice, v katere so z razžarjeno glavo cveka vžgali posamezne vrednosti.
Spomladi pod češnjo ali pozimi pri peči so igrali tudi tombolo, ki je za razliko od domin niso izdelali sami, ampak so jo kupili v Trstu. Zmagovalca so običajno nagradili s kosom sadja. Obe igri so igrali po ustaljenih pravilih.



Pokalca 
Pokalce so izdelovali iz bezgovih ali drugih palic. Najprej so širšo palico izvotlili, nato so zanjo pripravili še fasovnik iz tanjše okrogle šibe, ki se je prvi tesno prilegal in jo v celoti zapolnil. Fasovnik je imel tudi ročaj za lažje rokovanje s pokalco.

Pokalco so na enem koncu zamašili s koščkom repe, pese ali bršljanovo kroglico. Z drugega konca pa so jo s fasovnikom pahnili, da je zamašek vrglo ven in počilo. 



Besedilo in fotografije so del razstave Pastisko življenje na Krasu, ki je nastala leta 2013 v Pliskovici.
besedilo sklopa pastirske igre: Jelena Uršič
vsebinska zasnova: Jelena Uršič, Marija Turk, Borut Kokalj, Tom Ločniškar
izdal: Hostel Pliskovica 
fotografije: arhiv Hostel Pliskovica in Jelena Uršič

Ni komentarjev:

Objavite komentar